FLASHVan 24 februari 2018 tot 16 september 2018 (except jaarlijkse afsluiting van 15 juli tot 15 augustus) organiseert Huize Lismonde een tentoonstelling met titel: Lismonde en de architectuur : een nieuw aspect van het œuvre van de kunstenaar.

In zijn figuratieve periode vormt de architectuur een belangrijke bron van inspiratie voor de kunstenaar en het architecturaal inzicht blijft zeker na 1958 zijn abstracte composities beïnvloeden.
In zijn jeugd schildert en tekent Lismonde in een romantische geest een groot aantal taferelen uit zijn geboortestreek te Anderlecht en het Pajottenland (gebouwen, molens, kerken).
Vanaf 1933 reist de kunstenaar uitgebreid in Europa waarbij hij een stijl aanneemt waar- zoals hij zegt - de houtskool zich opdringt "met kracht, geweld en viriliteit”. Lismonde vindt er zijn inspiratie voornamelijk in de architectuur van de steden die hij daar ontdekt: eerst Toulon, Rome, Athene, Parijs en vervolgens Vlaamse en Hollandse steden, met voorkeur voor havenzichten, zoals Antwerpen en Dordrecht.
In 1952 maken d e atmosferische trillingen en heldere kleurschakeringen plaats voor gecondenseerde verticale, horizontale en schuine lijnen: het is de periode van de schitterende reeks “ Terrassen, balkons en werven”.
Nieuwe evolutie wanneer Lismonde in 1954 terugkeert naar Rome, waar hij tal van houtskooltekeningen maakt geïnspireerd door het Forum en de Sint-Pietersbasiliek, werken ontdaan van hun anekdote en die met hun bevoorrechte lineaire structuur de tendens aankondigen van de kunstenaar naar meer abstracte horizonten. Later wil hij alweer meer constructie brengen in zijn ruimtes.De rijk geillustreerde catalogus van deze tentoonstelling
is op aanvraag verkrijgbaar in
Huize Lismonde, Dwersbos 1 te 1630 Jinkebeek
Bankrekening BE09 3101 4211 1857

Voor de prijs van 10 €.