Een bijzonder kunstenaarshuis aan de rand van Brussel

In het prachtige groene kader van Linkebeek, ligt villa "Les Roches", waarin de vzw Huize Lismonde is ondergebracht. Hiermee wordt de wens van de kunstenaar gerealiseerd om naast zijn oeuvre ook zijn woning, waar hij sedert 1956, samen met zijn echtgenote Titi, verbleef, levendig te houden.

Lismonde (Anderlecht-Brussel 1908-Linkebeek 2001) heeft aan de tekenkunst een monumentale dimensie gegeven die zelden werd geëvenaard. De kunstenaar demonstreert hierbij zijn uitzonderlijke rijkdom aan gevoel, materie en kracht.
Naast tekenen ontwierp hij ook wandtapijten, glasramen en zelfs een bas-reliëf voor het metrostation Pétillon te Brussel.
Hij was één van de weinige Belgische kunstenaars die een internationale faam verwierf met een oeuvre dat hoofdzakelijk in zwart-wit is maar waarin toch een vibrerend spel van licht en schaduw overheerst.
Zelfs wanneer zijn kunst evolueert naar het abstracte blijft de sfeer van zijn leefomgeving uiterst belangrijk in al zijn realisaties. Hij had namelijk een intense binding met de natuur die langs weidse ramen in zijn witgeschilderde woning binnendringt.

Voor deze hartelijke man was vriendschap een essentiële waarde. Zijn huis stond altijd open en er heerste een vriendschappelijke sfeer.

Wij nodigen u uit om zijn wereld vol magie en sereniteit te komen ontdekken. Een zondagse uitstap in het groene dorp van Linkebeek met zijn Vallei der kunstenaars (Wijnbrondal) gekoppeld aan een bezoek aan Huize Lismonde of een deelname aan een van de vele activiteiten die er georganiseerd worden bieden u kans om te genieten van de heel bijzondere sfeer die er door de kunstenaar gecreëerd werd.

photos